Ma van a Színházi Világnap!

A mai nap üzenete Czajlik Józseftől, színházunk igazgatójától érkezett egy karanténbéli programajánlóval összekötve:

Tisztelt Közönség!
Hölgyek és Urak!

Ma van a Színházi Világnap!

Ilyenkor az szokott történni, hogy úgy a magyarországi, mint a szlovákiai színházi intézet egy-egy munkatársa elküldi számunkra az éppen aktuális világnapi üzenetet.
Egyikünk, kijelöli, hogy ki olvassa fel azt a nézőknek.
Másik társunk, a dramaturg, elolvassa és értelmezi a szöveget, hogy lássuk mit üzen az számunkra.
A harmadik ember, stopperrel a kezében, félig hangosan elolvassa mondjuk a magyar nyelvű változatot és a mért időt megszorozza kettővel, hiszen mindkét nyelven fel fogjuk olvasni.
A negyedik kolléga megszólítja azt a művészünket, aki majd felolvassa, felkéri őt és kinyomtatja neki a szöveget.
Az ügyelővel, megint csak valaki közülünk megbeszéli, hogy miként zajlik le majd az esti felolvasás az előadás előtt.
Az ügyelő, a mindenre ügyelő, az esti előadás előtt megbeszéli a fénymesterrel, hogy milyen fényt adjon be az üzenetet átadóra.
A hangmérnökkel pedig, hogy a beszélő mikroportját úgy hangosítsa csak meg, mintha az egy felerősítetlen elő beszéd volna.
A nézők beültek.
A színész készen áll.
A díszítő széthúzza a függönyt.
A Színházi Világnap üzenete eljut a nézőkhöz.

És csak mindezek UTÁN kezdődhet az előadás.

Ám, az ma nem lesz. És nem volt tegnap sem. De holnap sem lesz.

Mit tudunk leszűrni mindebből?

Először is azt, hogy a színház egy kölcsönös bizalmon és együttműködésen alapuló, sok együtthatót tartalmazó rendszer, rengeteg információ, erőfeszítés és emberi tehetség egy időben történő összehangolásának a művészete.

Másodszor, Önök, akik most önkéntes vagy nem önkéntes karanténban, a családjukkal elszigetelten, vagy magányosan élnek és nem járhatnak színházba, egy fura paradoxon részesei lehetnek. A saját magányukban tapasztalhatják meg azt, hogy a művészet és a művészek nélkül nem nagyon lehet élni.
Amikor végre befejezték a hómofiszt és letudták a gyermekeikkel a távoktatást, rohannak egy filmért, egy gegért, egy jó dallamért, egy online színházi előadásért, hogy gazdagabb és tartalmasabb legyen a napjuk.

Harmadszor meg, ha lefut a vírus és véget ér ez az időszak, amiből mindenki bölcsebben állhat majd fel, ne feledjék, mi továbbra is itt leszünk és várjuk Önöket nagy szeretettel!

Üdvözlettel: Czajlik József

Utóirat:
Ma 17-órakor a Dunán, a Ridikül adásában a színházi világnapról lesz szó. Benne nagyszerű hazai művésznőnk Bandor Éva mellett a nagyváradi Kovács Enikő és a kiváló Udvaros Dorottya színművésznő mellett egy meglepetés-férfivendég is lesz. Vajon ki lesz az? Én már tudom.

Ridikül Színházi körkép: https://mediaklikk.hu/video/ridikul-szinhazi-korkep/?fbclid=IwAR0tAE4pD61w9ScHoE1SPH9qRwzPtZ5e1-F-NK0RvpyW6M4mtNrXKwdJI08#

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *